Támogatás

Hagyatékozás

AZ ÖRÖKÖS ŐRANGYAL PROGRAM

 


Mi lesz a házi kedvencekkel a gazdi halála esetén?

A Rex Kutyaotthon Alapítvány legújabb kezdeményezése révén a gazdi már életében rendelkezhet kedvenc állata életfogytig tartó gondoskodásáról.

Miért is van erre szükség? Magyarországon minden családban él legalább egy házikedvenc, sokuk gazdája pedig az idősebb korosztályhoz tartozik. A felelős állattartás alapelve, hogy a kedvencünkről élete végéig gondoskodunk, megfelelő környezetben, helyesen táplálva és minden egyéb szükségletét kielégítve. Sajnos vannak azonban helyzetek, amikor a házi kedvencről történő gondoskodás a gazda betegsége vagy halála miatt nem oldható meg. Nálunk fejlettebb állattartási kultúrával rendelkező országokban bevett dolog, hogy a gazda még életében gondoskodik házi kedvencéről. Hazánkban az állat a hagyatéki törvényben dolognak minősül, így csak külön meghagyás beiktatásával tud rendelkezni az örökhagyó. Ez a gyakorlat azonban itthon még nem terjedt el. Általában jóérzésű családtagok, barátok fogadják be az állatokat, akik legtöbbször menhelyen kötnek ki. Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy ügyvéd közreműködésével végrendelkezhetnek a gazdák, hogy biztonságban tudhassák kedvencüket. Másik lehetőség, hogy meghatározott keretek között egy civil állatvédő szervezet már a gazda életében segíti az állatról való gondoskodást, majd az elhelyezését, amennyiben a kutya gazdája már nem képes az ellátására, mert kórházba kerül, esetleg meghal.

Hazánkban is egyre többen döntenek úgy, hogy örökhagyással is támogatnak egy fontos ügyet, illetve civilszervezetet. Azonban még így is számos idős, magányos állattartó nem számol azzal, hogy elhalálozása esetén milyen bizonytalan jövő vár kedvencére. Ebben szeretne segíteni a Rex Alapítvány. Mindez elkerülhető, ha végrendeletével előre gondoskodik arról, hogy a magára maradt kedvencét felkarolhassuk. Az Ön kedvencén túl, ezzel számos állat életét mentheti meg, és mindez Önnek semmibe sem kerül! Mi vállaljuk, hogy minden forintot az állatok sorsának javítására fordítunk!

Mi történik a kedvencével, ha a Rex Alapítványhoz érkezik?

Megvizsgálják az állatorvosaink, majd szakképzett kollégák viselik gondjukat. A lehető leghamarabb próbálunk nekik új, az igényeiknek leginkább megfelelő gazdit találni. Ne feledje, egészséges állatot soha nem altatunk, még idős korban sem! Ha kell, gondjukat viseljük életük végéig. Gondozóink mindent megtesznek, hogy a lehető legkellemesebb életet éljenek.

Az Örökös Őrangyal Programot Magyarországon angol minta alapján a Rex Alapítvány dolgozta ki. Lényege, hogy a gazdi előre gondoskodik arról, hogy magára maradt kedvenceit az Alapítvány felkarolhassa, támogatásként pedig a gazdi hagyatékában vagy adománya révén megemlékezik az állatvédő szervezetről. Mit jelent ez a gyakorlatban? Az Örökös Őrangyal Programban részt vevő gazdikkal az Alapítvány szerződést köt, amelyben leírják, hogy ha a kutya gondozásában bármilyen segítségre van szükség (állatorvosi kezelés, szállítás stb.), azt vállalják, illetve a gazda halála esetén élete végéig ellátják vagy örökbe adják. Cserébe az örökhagyó anyagi támogatást vagy hagyatékot ad a szervezetnek, amelynek felhasználását szintén rögzítik a szerződésben. A programban résztvevő gazdi ezzel a lehetőséggel élve nem csupán a saját kedvencéről gondoskodhat, hanem támogatása még sok bajba jutott állat életét is megmentheti.

Biztosíték

Azzal, hogy a Rex Kutyaotthon Alapítványt megemlíti a végrendeletében, megbizonyosodhat arról, hogy mi mindig ott leszünk, hogy segítséget nyújtsunk a bajba jutott kutyáknak – legyenek bárhol és bármikor.
Ha úgy dönt, hogy hagyatékoz az Alapítványunk számára a végrendeletében, javasoljuk, hogy a félreértések elkerülése érdekében ezt a mondatot iktassa be:
„Szeretném, hogy az elhalálozásom után a birtokomban lévő állatokról a Rex Kutyaotthon Alapítvány gondoskodjon, és/vagy azoknak új gazdát keressen.”

Az állatvédő szervezetek eddig is számos jóérzésű, állatszerető ember támogatását élvezték, sőt időnként kapnak hagyatékot vagy nagyobb összegű támogatást is, amit az előre meghatározott nemes cél érdekében használnak fel. Az Örökös Őrangyal Program csupán keretet ad az adományozás e formájának, megkönnyítve ezzel az örökhagyó életét. Bízunk benne, hogy a programhoz való csatlakozás sokaknak okoz majd megnyugvást, hogy házi kedvencét minden körülmények között biztonságban tudhatja.

Hogy lehet Ön is örökös Örökhagyó?

Keresse meg Alapítványunkat az alábbi elérhetőségek egyikén és készséggel tájékoztatjuk Önt a programról. Hívja a 1/230-4080-as telefonszámot, vagy írjon az orangyal@rex.hu email címre, estleg jöjjön el hozzánk az Állatszigetre (1048 Budapest, Óceánárok u. 33.)

 

Örökös Örökhagyóink

Csizmadia Éva

Iró, 2009-ben az Állatszigeten járva határozta el, hogy terveink megvalósításához nagyvonalú mecénásként csatlakozik. A távolabbi jövőre gondolva pár hét múlva ismét látogatást tett nálunk, és úgy döntött, hogy hagyatékával gondoskodik védenceink jövőjéről és álmaink megvalósulásáról. Mindannyiunkat elkápráztatott az az egyszerű és tiszta megközelítés, amellyel a nemes ügy felkarolását és az állatok szolgálatát kezelte. Korábban sosem találkoztunk olyan emberrel, akitől olyan sok szeretetet, bölcsességet és feltétlen bizalmat kaptunk, mint Tőle. Hálából alapítványunk vezetői és munkatársai heti gyakorisággal látogatták Őt, és haláláig gondoskodtak róla az együtt töltött évtized során. 
Emlékét megőrizve a róla elnevezett „Csizmadia tanyázóban” emlékszobát rendeztünk be az Állatszigeten, ahol személyes tárgyait, fiatalon elhunyt költő leánya és az írónő gazdag írói munkásságát is bemutatjuk a látogatóknak.

Csizmadia Éva

Heltay László

A magyar származású karnagy, karmester és számtalan kórus megalapítója 1956-ban menekült külföldre, és karmesteri pálcájával bejárta a világot, Új-Zélandtól Argentínáig. Gazdag élete során a zene mellett fő érdeklődését a könyvek, a foci, a tenisz, a sakk és a kutyák jelentették. 
Nyugdíjasként 2010-ben hazaért Magyarországra és közel egy évtizeden át követte és haláláig támogatta a Rex Alapítvány munkáját. Az évtizedes kapcsolat mély barátsággá érett, kedvenc kutyáját Charlie-t alapítványunk munkatársa fogadta örökbe. A Felelős Állattartás Háza szerkezetkész kivitelezéséhez szükséges anyagi bázist alapvetően Laci bácsi hagyatéka biztosítja, így az oktatási intézményben állandó kiállítást szentelünk emlékének. 
2018-ban „Kutyák és karmesterek” címmel megjelent visszaemlékezésén finom humorral, a zene és a kutyák iránti mélyelkötelezettséggel eleveníti fel kalandos élete számos magával ragadó epizódját. A könyv alapítványunktól megrendelhető.

Heltay László

Gabi néni

„Nincs senkim, halálom után én úgy szeretném ha minden az állatoké lenne.
Mindig is állatbarát voltam. Egy újságban olvastam a Rex Alapítványról, amikor nyitottak. Akkor még nagyon újak voltak. Elmentünk az Állatszigetre, és nagyon megtetszett. Édesanyám akkor még élt, és vele is megbeszéltem, hogy ha úgy adódik akkor ők lesznek az örököseink.
Hogy mi lenne a cél, aminek a legjobban örülnék, ha megvalósulna a támogatásunk révén? Az ivartalanítás és olyan gazdák megsegítése, akik anyagilag nem állnak olyan jól. Elengedhetetlen a cicák és kutyák ivartalanítása, hogy ne legyen ennyi kóbor állat, mert rájuk csak csak szenvedés vár. Az elmúlt években a Rex Alapítvány a családommá vált, akik gondoskodnak rólam és a cicámról egyaránt, és tudom, hogy a hagyatékom is jó kezekbe kerül.
Az életemben az embereket szolgáltam, halálom után az állatokat szeretném. Ez az én mottóm.”

Gabi néni
Bayer
Asia Center
Támogatom a rex alapítványt
forinttal!